Familiegroep Dementie regio Herk-de-Stad

Ben je familielid of mantelzorger van een persoon met dementie?
Wil je meer kennis en informatie vergaren in verband met dementie?
Wil je informeel en laagdrempelig contact met lotgenoten?
Dan heten wij jou van harte welkom bij onze Familiegroep Dementie!

Voor familieleden en mantelzorgers

“Je hebt het gevoel dat er iets niet klopt, maar je kan het niet onder woorden brengen. Je partner, ouder, familielid … reageert en handelt anders. Hij of zij vergeet recente gebeurtenissen en zelfs de namen van dierbaren. Je denkt dat dit gedrag te wijten is aan vermoeidheid, een slechtere dag of gewoon aan ouderdom.”

Het onvermijdelijke volgt: de diagnose ‘dementie’ wordt gesteld.
Zorg verlenen aan je naaste met dementie geeft vaak voldoening, maar kan ook erg belastend zijn.

“Je moet op tijd aan jezelf denken”, zeggen ze dan.
Makkelijker gezegd dan gedaan!

Familiegroep Dementie

Eén van de doelstellingen van Alzheimer Liga Vlaanderen vzw is het organiseren van familiegroepen (jong)Dementie.
Binnen deze familiegroepen komen familieleden en mantelzorgers van mensen met dementie op een informele, laagdrempelige wijze samen om informatie, tips en ervaringen uit te wisselen. Wij nemen het initiatief om in de regio Herk-de-Stad een familiegroep Dementie te organiseren. Het is echter geen vereiste om woonachtig te zijn in Herk-de-Stad om deel te nemen aan de Familiegroep.

In 2019 komt de familiegroep 5 keer samen. Tijdens iedere samenkomst reiken wij een onderwerp aan. Echter, een familiegroep is een groep die organisch groeit vanuit de mensen die deelnemen. Samen gaan we op pad en maken we dementie draagbaar voor familie en mantelzorgers.
Van harte welkom!

Deelname aan de familiegroep is gratis maar om praktische redenen
vragen we om even in te schrijven.
Je kan dit eenvoudig doen door het formulier onderaan deze pagina.
De familiegroepen vinden steeds plaats van 14u tot 16u in:
Cultuurcentrum De Markthallen – zaal 14
Markt 2
3540 Herk-de-Stad

Mantelzorger zijn van een persoon met dementie is een hele uitdaging! Het vraagt als mantelzorger heel wat relationele vaardigheden. Een goed begrip van het syndroom dementie is een absolute voorwaarde om dit werk goed te kunnen doen. Veel fouten in de manier waarop met de persoon met dementie wordt omgegaan, heeft te maken met het onvoldoende begrijpen van de beperkingen én mogelijkheden van de persoon met dementie en hoe hij zijn ziekte beleeft.

Er zijn verschillende manieren om met dementie te leven en om dementie te beleven. Beleving is een heel complex en dynamisch gegeven. Het wordt beïnvloed door verschillende zaken: de vorm van dementie, de fase van dementie, de persoonlijkheid, de mogelijke copingmechanismes en de levensgeschiedenis. Dementie sluipt geleidelijk het lichaam binnen en doorbreekt het leven van elke dag zowel van de persoon met dementie als de mantelzorger.

Naarmate het dementeringsproces vordert, wordt contact maken met een persoon met dementie moeilijker. Communicatie gaande houden met een persoon met dementie vereist als mantelzorger specifieke sociale vaardigheden. Een persoon met dementie verliest immers het vermogen om te communiceren via de taal. De mantelzorger zal dus moeten leren om zijn communicatie af te stemmen op de emoties en de belevingswereld van de persoon met dementie. Aandacht voor lichaamstaal is hierbij zeer belangrijk.

Dementie is ingrijpend! De moeilijkheden van het geheugen, de taal en gedragscontrole roepen onvermijdelijk gevoelens van angst, machteloosheid, verdriet en schaamte op. Deze verlieservaringen mogen echter niet verhullen dat mantelzorgers nog veel mogelijkheden hebben tot het ervaren van levenskwaliteit. Mantelzorgers hebben nood aan ondersteuning bij het leren omgaan met de gevolgen van het dementieproces bij hun naaste om de draaglast in balans te houden met de eigen draagkracht.

Fysieke veranderingen van de hersenen en letsels in bepaalde gebieden in de hersenen hebben onvermijdelijk hun weerslag op het gedrag van de persoon met dementie. Personen met dementie kunnen daardoor “moeilijk hanteerbaar gedrag” stellen waarbij het gestelde gedrag vaak wordt gezien als een “probleem”. Maar: hoe de mantelzorger kijkt naar het gedrag van een persoon met dementie, bepaalt ook hoe de mantelzorger ermee omgaat. “Het gedrag van een persoon met dementie is eigenlijk een normale reactie op een abnormale situatie.” (Bère Miesen)

Meer informatie over onze familiegroep?

Wil je graag deelnemen aan een Familiegroep Dementie?
Of wens je meer informatie? Vul het formuliertje hieronder in en wij nemen spoedig contact met jou op.