Thuisverpleging, wij gaan net die stap verder!

Ben je opzoek naar kwalitatieve thuisverpleging in Sint-Lambrechts-Herk? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Voor ons is thuisverpleging net wat meer dan enkel de “verpleegster” die langskomt om te wassen, een spuit zetten of een wonde verzorgen.
Voor ons betekent thuisverpleging hét verschil tussen een ziekenhuisopname of verhuis naar een woonzorgcentrum. Levenslang zorgeloos wonen in je eigen vertrouwde omgeving waar zorg en begeleiding perfect afgestemd zijn op de individuele noden van iedere mens. Daarom kijken wij als zorgteam verder dan enkel de strikt verpleegtechnische zorgen en hebben wij aandacht voor de totale zorg van iedereen die op ons een beroep doet.
Als “zorgregisseur” houden wij het overzicht op iedere specifieke situatie. Klik op een onderwerp hieronder voor meer informatie.

Los van het feit dat een goede dagelijkse lichaamshygiëne erg belangrijk is, wil Iedereen ’s ochtends fris en monter aan de dag beginnen. Wij staan jou bij en ondersteunen jou bij het wassen en kleden. Het dagelijks toiletgebeuren is ook de uitgelezen kans voor ons om te luisteren en te kijken. Het is een belangrijk moment in onze observaties en een mogelijkheid om problemen vroegtijdig op te sporen.

Wil je graag een douche of een bad nemen, dat kan uiteraard ook.
We nemen graag de tijd om je niet enkel te wassen maar geven jou ook de tijd om te genieten van een deugddoende douche of een ontspannend bad.
Is het niet langer mogelijk om gebruik te maken van jouw eigen bad, dan bieden we jou de mogelijkheid om te genieten van een bad middels een hoog-laag bad. Klik hier voor meer info.

In bepaalde situaties kunnen we in overleg kiezen voor de methode van het “verzorgend wassen”. Verzorgend wassen wordt ook wel wassen-zonder-water genoemd. Verzorgend wassen werkt met speciale met vloeistof geïmpregneerde washandjes of -doekjes. Met deze al dan niet voorverwarmde wegwerpdoekjes of -washandjes wordt een wasbeurt gegeven zonder dat daar een waskom, water en zeep of handdoeken bij nodig zijn. De vloeistof zorgt voor een pH-neutrale reiniging.

We zullen verzorgend wassen voorstellen bij mensen met bv. huidproblemen of mensen die bedlegerig zijn. Verzorgend wassen heeft immers diverse voordelen in deze situaties:

 • Het wassen is minder belastend, de cliënt hoeft minder gedraaid te worden (bijvoorbeeld als de cliënt erg moe is en/of pijn heeft).
 • Een gevoelige huid hoeft  na het wassen vaak niet meer ingesmeerd te worden met olie of zalf.
 • Sommige cliënten voelen zich beter na verzorgend wassen.
 • Het vergroot de zelfredzaamheid (de cliënt kan makkelijker onderdelen van het wassen zelf doen).
 • De cliënt houdt meer energie over voor andere activiteiten.

Iedereen wil zich goed voelen, genieten en ontspannen.
Laat dit nu net het doel zijn van een snoezelbad. In een warme en aangename omgeving languit kunnen genieten van zalig warm water en zachtjes al jouw zintuigen laten prikkelen. Zachte muziek, kleuren, geuren, … .
Een snoezelbad is geen vast gegeven en kan variëren afhankelijk van de gebruiker en de begeleider.

Snoezelbaden worden voornamelijk toegepast bij mensen met dementie, (niet) aangeboren hersenletsels en iedere andere persoon die zich een tijd van de wereld wil afsluiten, genieten en ontspannen.

Wil je meer info rond de mogelijkheden, klik dan even hier.
Indien er geen bad beschikbaar is kan er gebruik gemaakt worden van een professioneel bad en badkamer.

Een wonde kent vele oorzaken. Een ongeval, een post-operatieve wonde, een ulcus, … . Wij streven steeds naar een optimale wondgenezing en een spoedig herstel van de huid. Onze referentieverpleegkundige Heidi gaat opzoek naar de meest optimale behandeling van jouw wonde. Zij informeert jou over de nieuwste technieken en materialen en overlegt met jouw (huis)arts of wondzorgteam in het ziekenhuis. Je kan voor alle wonden bij ons terecht. Post-operatief, wonden met wieken, brandwonden, VAC-therapie, … . De behandeling van Ulcus Cruris (open been) is één van onze specialiteiten.

Heb je inspuitingen nodig? Dan kan je bij ons terecht. Zowel voor intra-musculaire (in het spierweefsel, bv. vitaminen of ontstekingsremmers) als sub-cutane (onderhouds, bv. bloedverdunners na een operatie) inpsuitingen.

Een stoma (een kunstmatig aangelegde uitgang voor urine of stoelgang) krijgen is een ingrijpende gebeurtenis. In het ziekenhuis krijg je een goede begeleiding van het stoma team, maar eens thuis sta je er alleen voor. Wij helpen jou met de dagelijkse zorg rond een stoma, geven advies en bieden een luisterend oor.

Indien er zich problemen voordoen om de blaas te ledigen dan kunnen wij met een katheter dit ondersteunen. De frequentie en de aard van de katheter die gebruikt wordt, wordt door de arts bepaald. De arts kan er voor kiezen om een éénmalige sondage uit te voeren, meerdere keren per dag te sonderen of om een sonde voor langere tijd te plaatsen (verblijfssonde of supra-pubis katheter).

Indien opname van voeding of medicatie via de mond moeilijk gaat kan de arts er voor kiezen om een maagsonde of gastrostomie sonde te plaatsen. Wij dragen de zorg rond deze sondes, geven jou tips en advies, ondersteunen met het voeden en spoelen, … .

Dit is een onderhuids geïmplanteerd hulpmiddel ( katheter) waarmee men gemakkelijk toegang krijgt tot de grote, diep gelegen aders in het menselijk lichaam. Deze toegangspoort bestaat uit een onderhuids geplaatst siliconen-rubberen membraan waarop een dun slangetje is aangesloten. Wanneer deze poort niet wordt gebruikt, wordt ze gevuld met een heparine oplossing , die verstopping tegen gaat. Om de 6 – 8 weken dient deze poort bij niet gebruik te worden gespoeld. Dit kan perfect thuis gebeuren , zodat u niet steeds naar het ziekenhuis moet.

Bij bepaalde behandelingen (bv. kanker) kan er onderhuids of intra-veneus (in een ader) een toegangspoort aangebracht worden om zo de nodige medicatie toe te dienen. Het aanbrengen van een infuus of chemo wordt meestal in het ziekenhuis gedaan. De opvolging en verwijdering na toediening kunnen wij thuis voor onze rekening nemen.

In een palliatieve fase kan er samen met de (huis)arts beslist worden om een pijnpomp te plaatsen. Op voorschrift van de (huis)arts kunnen wij een pijnpomp plaatsen en de werking opvolgen. Uiteraard krijgt u van ons de nodige informatie en begeleiding. Meerdere keren per dag komen wij langs om de werking van de pijnpomp op te volgen.

Heb je in het ziekenhuis een operatie ondergaan? Wij staan jou bij om het herstel thuis zo vlot mogelijk te laten verlopen. We hebben niet enkel oog voor die wonde maar helpen jou met jouw zelfredzaamheid (bv. opnieuw een trap lopen of jezelf aan- en uitkleden) en ondersteunen jou met de psychische gevolgen van bepaalde ingrepen (denk bv. aan een borstamputatie).
Voordat je naar huis komt ontmoeten wij jou desgewenst op jouw afdeling en hebben een overleg met de verpleegkundige van het ziekenhuis. Zo garanderen wij een perfecte opvolging van jouw genezing. Indien er nood is een bv. een ziekenhuisbed of de inschakeling van extra diensten (bv. thuishulp) dan kan je een beroep doen op ons netwerk.

 • Palliatieve zorgen, permanentie en ondersteuning
 • Verzorging van bedlegerige en zwaar zorgbehoevenden
 • Verzorging van personen met een meervoudige beperking
 • Verzorging van personen die meerdere zorgmomenten per dag nodig hebben
 • Chemotherapie, bloedafnames en infuustherapie aan huis
 • Incontinentiebeleid
 • Laatavond zorgen

Je kan bij het zorgteam steeds terecht voor hulpmiddelen zoals een ziekenhuisbed, rollator, rolstoel, toiletstoel, toiletverhoger, aerosol, … .
Ook voor verzorgingsmaterialen zoals zepen (vast en vloeibaar), lotions, huidolie, … en incontinentiematerialen kan je bij ons terecht.
We verkopen dit niet zelf maar kunnen jou door onze kennis van en ervaringen met de markt en leveranciers wel steeds de juiste producten en materialen bezorgen aan de juiste prijs. Een gratis en extra dienstverlening die wij geven aan de mensen die op ons een beroep doen.

Binnen de thuisverpleging onderscheidt men 2 soorten prestaties:

 • Prestaties waarvoor er een terugbetaling is voorzien vanuit de ziekte- en verzekeringwetgeving
 • Prestaties waarvoor geen tussenkomst is voorzien

Voor 99% van de zorgen die wij uitvoeren is er een tegemoetkoming voorzien.
Er zijn 2 voorwaarden:

 • U bezit een geldig voorschrift van uw (huis)arts voor verpleegkundige zorgen
 • U bent in orde met uw bijdragen aan uw mutualiteit wat betreft kleine risico’s

Opmerking: voor hygiënische zorgen (ochtendtoilet, ‘s avonds hulp bij het omkleden, …) is er geen voorschrift van de (huis)arts vereist.
Hier speelt de mate van hulpbehoevendheid een grote rol. Aan de hand van de befaamde KATZ-schaal wordt uw hulpbehoevendheid genoteerd. De tussenkomst van uw mutualiteit is afhankelijk van de waarde die u op deze schaal behaalt.

Al onze verpleegkundigen zijn geconventioneerd en werken volledig via de derdebetalersregeling voor prestaties waarvoor een tussenkomst is voorzien. Dit wil zeggen dat u zelf niets moet betalen, de factuur van onze prestaties wordt op het einde van de maand rechtstreeks aan uw mutualiteit verzonden. Na de verwerking van uw prestaties ontvangt u van ons een informatieblad met een overzicht van de bedragen die wij gefactureerd hebben aan uw mutualiteit. Dit is louter ter informatie.

Mutualiteiten, verzekeringsmaatschappij, …

Het maakt voor ons niet uit bij welke mutualiteit u bent aangesloten. Wij werken samen met alle mutualiteiten.
Indien uw zorgen het gevolg zijn van bijvoorbeeld een (arbeids)ongeval, dan kunnen wij ook aan uw verzekeringsmaatschappij factureren.
Laat ons dit zeker weten bij aanvang van de zorgverlening.

Wil je een beroep doen op onze verpleegkundigen? Dan volstaat een telefoontje naar onze coördinator op het nummer 0478 – 54 72 52. Meestal kunnen we de zorgverlening nog dezelfde dag opstarten indien nodig.
Heb je nood aan langdurige of intensieve zorgen en wil je graag eerst even aanvoelen of er een klik is? Geen probleem. Bel even bovenstaand nummer of vul het formulier onderaan deze pagina in. Wij komen graag eens vrijblijvend op bezoek om naar jou te luisteren en we kijken samen hoe we onze zorgen en werking op jouw noden kunnen afstemmen.

Meer dan thuisverpleging!

Thuisverpleging is voor ons meer dan enkel “verpleegkundige zorg” verstrekken. Voor ons is thuisverpleging zorgen dat mensen weten dat ze er niet alleen voor staan en er steeds hulp nabij is. Onze thuisverpleegkundigen staan héél dicht bij de mensen waar zij zorg voor dragen. Hierdoor hebben zij vaak een goed beeld van dingen die goed lopen, maar ook de dingen die minder goed of ronduit slecht lopen. Omdat wij van “levenslang zorgeloos thuis wonen” geen holle spreuk willen maken maar onze eerste en belangrijkste doelstelling, kan je een beroep doen op onze zorgcoaches. De medewerkers van Zorgteam De Levensboom hebben middels de nodige vorming en zelfstudie een grondig beeld van het zorglandschap en kunnen iedere zorgsituatie correct inschatten. Zij begeleiden jou (pro)actief naar een zorgeloos leven in jouw eigen huis en weten een antwoord te bieden op iedere (zorg)vraag.

Een beroep doen op onze zorgcoach?

Thuisverpleging aanvragen

Of graag meer informatie, een kennismakingsgesprek?

Onze thuisverpleging is actief in volgende regio’s: Herk-de-Stad (Herk-centrum, Schakkebroek, Donk, Berbroek, Schulen) – WijerNieuwerkerkenHasselt (Stevoort, Kermt, Spalbeek, Godsheide, Runkst, Sint-Lambrechts-Herk, Kuringen) – Sint-Truiden. Woon je buiten deze regio en heb je zorg nodig? Neem even contact op en we kijken samen hoe we ook jou kunnen helpen.